Якісні зміни в молочній галузі України

Індустріалізація молочного скотарства в Україні набирає обертів: сільськогосподарські підприємства виробляють та постачають на переробні заводи  все більше молока. Порівняно за 2012 р., частка молока екстра класу при закупівлі у всех категоріях господарств у першому кварталі 2013-го року зросла з 3,2% до 4,4%, вищого гатунку - з 20% до 23%. Відповідно, скорочується частка молока низької якості: відсоток молока II гатунку зменшився з 34% до 31%.

За інформацією Українського Клубу Аграрного Бізнесу частка молока від сільгосппідприємств в структурі молока для переробки у першому кварталі цього року склала 63%, а це на 4 відсотка більше показаника минулого року. 

Аналіз якості молока показує, що сільгосппідприємства нарощують виробництво молока вищої якості, що сприяє збільшенню їх рентабельності. За I квартал підприємствами було реалізовано 36, 4 тис. т молока екстра класу, тобто на 31% більше, ніж в минулому році. Від господарств населення у цьому році поступило не лише менше молока, але це молоко було також і нижчої якості. Спростерігається також зменшення кількості пунктів прийому молока від населення до 8 498 одиниць, а минулого року їх кількість складала приблизно 10 052 одиниць. 

"Зусилля потрібно спрямувати на підвищення якості молока від селян. Це дозволить покращити якість сировини не лише  за рахунок сільгосппідприємств, як це відбувається зараз, але й за рахунок господарств населення. Для цього необхідно продовжити створювати пункти збору молока, а також кооперативне об'єднання дрібних  сільгоспвиробників на основі таких пунктів", - відзначила експерт з аграрних ринків УКАБ  Аліна Жарко.